Capitola Residence

SSA worked with the owners to meet their goal of transforming their 840 SF backyard into a low-maintenance, functional space that would be used for both relaxing in the sun during the day and entertaining groups of friends on a warm evening.

Located on a hill overlooking Capitola Beach, the site offered stunning panoramic views but was exposed to coastal wind and sea air. SSA designed a unified space that acts as one large outdoor room that is free flowing. The design preserved views, protected users from the elements, and provided greenspaces that required little water and maintenance. Custom concrete couches with glass wind walls and guardrails for the deck were designed to screen the cool air while preserving dramatic ocean views.  A pizza oven, BBQ grill, and wet bar with refrigerator function as an outdoor kitchen for al fresco living and entertaining. Since the yard’s completion, the owners have held many parties of up to sixty people and prepared all of the food from the outdoor pizza oven and BBQs.